Af Lars Olsen
I Danmark er øl blevet igen blevet in, efter en lang periode hvor det fortrinsvis var vin som blev drukket til finere mad og sat på bordet til fester. Der er i takt med denne udvikling, kommet mange dejlige øl i handelen - eller måske var det omvendt, at der kom mange nye dejlige ølbrygge i handelen, som gjorde at øl er blevet en attraktiv vare på højde med vinen? Øl er blevet en anerkendt drik og der udbydes ølsmagning og tales om at bestemte øltyper passer til bestemte madretter. Og der er desuden stor forskel på prisen på en standardpilsner og en noget dyrere øl fra de ny-opdukkede microbryggerier. Og det må være et attraktivt marked, idet selv de store bryggerier har etableret microbryggerier ved siden af deres standardprodukter.
Det er selvfølgeligt dejligt, at der er flere produkter på markedet, så også dem der ikke drikker vin, kan få et dejligt udvalg af drikkevarer at vælge imellem til maden eller, uden mad for den sags skyld. Og vi er nogle der kan lide begge drikke!
Der kan ganske rigtigt dyrkes druer og produceres vin i Danmark, men Danmark er ikke, og bliver formentlig aldrig, et stort vin-producerende land. Til gengæld er der en lang tradition for at brygge øl i Danmark med nem adgang til råmaterialet, og dette har nok været med til at flere er begyndt at eksperimentere med selv at brygge øl? Således er min svoger og jeg også gået i gang med at producere den ædle drik som en dejlig fælles hobby. Han har et pænt stort værksted og der har han indrettet bryggeriet ”Malt Bryghus”. Det er temmelig praktisk indrettet med kogekar på den ene side af gangen og vask til rengøring af kar og flasker på den anden side. Desuden er der plads til flere hold bryg i det opvarmede rum, som er nødvendigt for at gærings-processen kommer i gang.
Der findes flere firmaer der sælger råvarerne, og vi har valgt et firma, der sælger råvarerne forblandede med opskrift til 15 – 20 forskellige øl-typer, så som Juleøl, Påskeøl, Urquel og IPA. Nu må vi se om vi på et eller andet tidspunkt får mod på at eksperimentere med selv at blande vores bryg? Men der er skam også plads til at eksperimentere indenfor de eksisterende blandinger, idet der kan tilsættes forskellige ingredienser efter smag og mod. Som eksempel kan der tilsættes lakrids, men det har vi nu ikke prøvet i videre udstrækning endnu.
En brygning tager ca 4 uger fra at kogekarret sættes i gang til vi kan prøvesmage den færdige øl. Efter 4-5 timers blanding og kogning hældes den afkølede væske på kar og gæren tilsættes. Når der er gået én uge omstikkes bryggen og efter endnu en uge tilsættes sukker og bryggen tappes på flaske. Når øllet har stået 14 dage kan den drikkes, men det er vores erfaring, at den bliver betydelig bedre efter nogle måneder.
[caption id="attachment_1329" align="aligncenter" width="300" caption="IPA etikette"][/caption]
Hvordan smager øllet så? Er det værd at drikke? Min svoger og jeg er vilde med drikken, og heldigvis er vores omgangskreds også godt tilfreds med vores hobby. Min svoger gennemførte forleden en blindtest med et hold kammerater, hvor han havde udvalgt 3 forskellige typer af vores brygge og matchet med tilsvarende brygge fra detailhandelen. Og han blevet noget overrasket over, at vores øl vandt klart på alle discipliner. Så er det jo sjovt!
[caption id="attachment_1327" align="alignright" width="240" caption="Urquel etikette"][/caption]
Prismæssigt kan det sagtens konkurrere med de købte produkter, når man selvfølgelig ikke regner sin egen arbejdstid med! Hvis der ses bort fra investeringen i apparaturet, som jo kan holde i mange år, kan vi producere ½ liter øl til 5-6 kroner. Sat i forhold til at en specialøl i Danmark koster mellem 20 og 45 kroner, er det jo rigtig attraktivt at brygge sin egen øl, når den så oven i købet smager bedre!
Vi har ikke brygget ret lang tid endnu – min svoger startede sidste vinter og jeg kom med i efteråret, men jeg tænker at det er en typisk vinter-aktivitet, og det betyder jo at vi må have fabrikeret nok godt øl til hele sommeren.
Jeg giver dig lige linket til vores leverandør, Hjemmebryggeren, hvis du er blevet nysgerrig efter selv at prøve at brygge øl, og så vil jeg ellers bare sig .....skål!
Dette indlæg er skrevet af vores gæsteblogger Lars Olsen og er oversat til engelsk af Eddie
[...] post was originally written in Danish by our guest blogger Lars Olsen and was translated by [...]
ReplyDelete