Pages

Monday, 8 March 2010

Dansk – Anmeldelse af bladet Hemslöjden

You can also read this review in English or Swedish!

Ane, vores Sverigeskorrespondent anmelder et svensk håndarbejdsblad

"Hemslöjden – Sveriges største tidsskrift for sløjd, håndarbejde, håndværk og kunsthåndværk, Hemslöjden, byder på stolte traditioner. Oplev sløjdens poesi og håndfaste virkelighed. Seks numre om året, fyldt med billedrige reportager, kulturhistoriske artikler, udstillinger og gør det selv tips. "

Håndarbejdet, eller "hemslöjden" som det kaldes står stærkt i Sverige: Gamle gubber laver træfigurer, ældre kvinder knipler og selv de unge selvbevidste i Stockholms designmiljø arbejder koncentreret med at pleje den svenske håndværkstradition, så den fortsætter med at blomstre. Der broderes traditionelle mønstre på nye materialer, der udvikles nye filtemetoder som åbner for helt nye anvendelsesmuligheder, der eksperimenteres på alle måder, og alt med afsæt i en gammel og dog levende tradition.

Dette betyder dog ikke at det traditionelle håndarbejde lider tab. Den forsvinder ikke i alle disse nymodens eksperimenter, men gøres stærkere og mere levende. Halmsløjd (halmfletning), luffarsløjd (metalarbejder med en spændende og helt egen historie), hækling, næverarbejder (dvs. birkebark), strikning, kurvefletning, knipling, smedearbejde, nålebindning, broderi, skindarbejder, træ, filtning (listen kunne fortsættes) lever stadig i sin oprindelige form, og det er netop derfor håndarbejdet bærer en nyfortolkning uden problemer. Intet forsvinder, men nyt kommer til.

Denne folkearv bæres først og fremmest af alle de udøvende, men med stor hjælp fra 'Riksförbundet för Hemslöjd'. Under disse håndarbejdsvinger samles alt som har med emnet at gøre. Der er kurser, stipendier, bladet "Hemslöjden", der er butikker, åbne værksteder og foreninger for unge "slöjdare", helt enkelt en himmel for den håndarbejdsinteresserede.

Dette indlæg kunne let forvandles til udelukkende at handle om Sveriges uendelige tilgang til glitrende skatte indenfor design, håndarbejde og ubrudte kæder af nålebindere. Dog udfordres alle istedet til at udforske dette selv og en god indgangsvinkel til emnet er det tidligere omnævnte blad "Hemslöjden".

Bladet udgives 6 gange om året og er en brønd, hvor diskussioner og insider-information deles ud med kyshånd. Et magasin som lykkes at bevare det gamle og samtidigt fornye sig selv, hvilket jeg anser for absolut nødvendigt. Fornyelse er nødvendigt hvis traditionerne skal holdes i live og ikke bare ende som et billede af noget som engang levede og udvikledes. Bladet arbejder med termer som er opstået i takt med en bevisthedsgørelse af vores rolle og ansvar som forbrugere. Der tales om "ecocrafts", men "Hemslöjden" undgår dog at havne i fælden "Håndarbejdet retfærdiggøres kun ved at være i opposition til industrialismen og forbrugersamfundet". Bladets holdepunkt er den helt grundlæggende skønhed i arbejdet og lysten til at skabe.

Udover sit engagement i samtiden og udviklingen, tager bladet vel hånd om den tradition som så at sige ligger på plejehjem. En lille gren indenfor håndværket som risikerer at uddø, bliver derfor behandlet som den reneste perle, for at få folk til endnu engang at genfinde interessen for grenen. Dette retfærdiggøre i sig selv bladets eksistens.

Et blad som dækker så mange grene indenfor håndværk vil som en selvfølge, have visse numre der interesserer nogle mere end andre. Dog synes dette ikke blive et problem, i hvert fald ikke for mig, idet inspirationen ligger som et tæppe over hvert nummer. Derfor kan jeg læse om et emne, jeg aldrig havde troet jeg kunne blive opslugt af, fordi jeg kan anvende det i min egen udvikling som "hemslöjdare". Hvis man samtidigt er interesseret i historie, folkarv og små hemmelige grupper af oprindelige folkefærd i Nordsverige har man ingen problemer med at sluge bladet fra ende til anden.

Et blad koster sine gode hundrede svenske kroner, hvis den skal abonneres og samtidigt sendes til Danmark. Dette er helt klart pengene værd, hvis man tænker på hvad man ellers bruger 600 kr om året på. Desuden er det lækkert udført, i god kvalitet, og noget man kan have glæde af mange år fremover. Præcis som håndværk skal være. God læsning.

1 comment:

Thank you for stopping by - I would love to hear your thoughts on this post :-)